GO'

"Jeres far skal dø" - mor fortæller, hvordan de gav børnene den værst tænkelige besked

Kirsten Wallentin Damgaard håber, at hun med tre gode råd kan hjælpe andre familier i samme situation.

Det var fredag, og Kirsten Wallentin Damgaard og hendes mand, Jan, skulle overbringe deres børn den værst tænkelige besked:

- Jeres far skal dø.

På bordet stod en stor skål slik på anbefaling fra en psykolog, men deres to døtre på otte og ti år rørte det ikke.

- Vores ældste datter begyndte at græde og lå og krammede sin far og sagde: "Du må ikke dø far, jeg vil ikke have, at du skal dø". Vores yngste datter løb ind på sit værelse og hentede nogle store ørevarmere med Rudolf på og en træmaske, forklarer Kirsten Wallentin Damgaard i 'Go’ morgen Danmark'.

Hans krop var fuldstændig ødelagt indeni, men du kunne ikke se det på ham

Kirsten Wallentin Damgaard, stifter af 'Børnesorg'

Det var hendes måde at håndtere situationen på - ved at få dem til at smile.

Efter et år med mange hospitalsundersøgelser havde Kirsten Wallentin Damgaards mand nemlig fået konstateret nervesygdommen ALS, amyotrofisk lateral sklerose.

ALS kan ikke behandles, og derfor besluttede parret at fortælle deres døtre sandheden, som den var.

Døden kom som et chok

Selvom Kirsten Wallentin Damgaard brugte meget tid på at forberede sig selv og sine døtre på, at Jan skulle dø, kom det alligevel som et chok, også for lægerne, da det endelig skete.

- Han havde 16 kilometer til arbejde. Han cyklede frem og tilbage, men du kunne næsten ikke forstå, hvad han sagde. Han fik stort set al sin kost fra en sonde i maven og han havde problemer med sin vejrtrækning om natten, fortæller hun og fortsætter:

- Det var som om, at hans krop indeni var fuldstændig ødelagt, men du kunne ikke se det på ham, så derfor var vi meget overraskede over, at han døde så tidligt, lyder det.

Jan døde 7. april, halvandet år efter han fik diagnosen, på en tur til Hamborg med nogle venner.

Herfra handlede det for Kirsten Wallentin Damgaard om at holde fast i en hverdag for sig selv om sine døtre.

- Det var svært, for pigerne var ikke klar til at komme i skole og havde rigtig meget fravær det første år. Det var svært, hvor meget jeg skulle presse dem, og hvor meget jeg skulle sige, at det var okay at have en høj fraværsprocent, når ens far lige er død, forklarer hun.

Børn må ikke være alene med sorg

I Danmark mister omkring 2000 børn hvert år en forælder og ender i samme situation som hendes to døtre.

Derfor har Kirsten Wallentin Damgaard stiftet foreningen ‘Børnesorg’, hvorigennem hun vil hjælpe andre, der savner råd til, hvad man skal stille op, når det værst tænkelige sker.

Hvis man vil give råd og vejledning, er det vigtigt at have en relevant faglighed

Preben Engelbrekt, Direktør i Det Nationale Sorgcenter.

I Danmark er der ingen lovgivning, der sikrer børn og unge hjælp, men i Børn, Unge & Sorg, der er en del af Det Nationale Sorgcenter, tilbyder de samtaler og sorggrupper til både børn og unge, der har mistet. Og forældre får råd og vejledning i, hvordan de bedst støtter deres børn.

Otte ud af ti børn og unge har naturlige sorgreaktioner og har ikke nødvendigvis brug for at se en psykolog eller være en del af en sorggruppe.

Sådan lyder det fra Preben Engelbrekt, der er direktør i Det Nationale Sorgcenter.

Det kan være en god idé at sparre med andre i samme situation, mener han.

Dog er det også vigtigt, at man er opmærksom på, om man har den nødvendige faglighed, hvis man vejleder, siger Preben Engelbrekt, der selv er uddannet socialrådgiver, psykoterapeut og sociolog og har rådgivet på området i mange år.

- Hvis man vil give råd og vejledning, er det vigtigt at have en relevant faglighed. Man skal nemlig kunne skelne mellem de naturlige og mere unormale sorgreaktioner, lyder det.

Han har derudover et råd til voksne, der er tæt på et barn eller en ung til at tage ansvar:

- Det er vigtigt, at børn ikke er alene med deres sorg. Andre voksne i barnets netværk skal hjælpe og tage sig af barnet og lave gode oplevelser. Det handler ikke kun om snakke om sorgen. Det skal man også, men man skal også skabe en hverdag, forklarer han.

Råd 1: Fortæl sandheden, og vær ærlig

Kirsten Wallentin Damgaard, stifter af 'Børnesorg'

Tre gode råd

I dag er det præcis tre år siden, at Jan døde.

Hvert år tager de fri og mindes ham på en hyggelig måde.

Når Kirsten Wallentin Damgaard ser tilbage, er hun glad for, at de var ærlige over for deres døtre, men der er alligevel ting hun ville have gjort anderledes, hvis hun kunne.

- Efter et halvt års tid pressede jeg måske pigerne lidt for meget. De kunne godt få dårlig samvittighed over, at de ikke kom i skole. Så fik jeg det sådan: “Kirsten, slap lige af. Deres far døde for under et år siden”, lyder det.

I dag har hun lavet tre gode råd til andre familier, som kommer i samme situation, som hendes egen.

1. Fortæl sandheden, og vær ærlig

Man skåner ikke sine børn ved at lade være. Man behøver ikke fortælle hele sandheden, men gør det i grove træk.

2: Accepter, at dine børn ændrer adfærd

Det kan ikke undgås, at børn bliver påvirket og ændrer adfærd, og der er ikke noget unormalt i det. Børns måde at reagere på er individuelt, så støt barnet, og tal med barnet om det.

3: Bed om hjælp

Man skal øve sig i at bede om hjælp, for man er meget presset. Det er måske også det vigtigste råd til folk, der gerne vil hjælpe. Ofte er der ikke overskud til at bede om hjælp, så tilbyd den gerne. Det kan være hjælp til at hente børnene, lave mad eller lufte hund.

Se interviewet med Kirsten Wallentin Damgaard i 'Go’ morgen Danmark' på TV 2 PLAY