Sundhed

WHO-råd om kvinder og alkohol trækker overskrifter, men det er en misforståelse

WHO er blevet kritiseret for at gå et skridt for langt med nye anbefalinger. Men de skal ikke læses så bogstaveligt, lyder det nu.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har i denne uge vakt opsigt med en række nye anbefalinger.

Der er tale om organisationens første udkast til en global alkohol-handlingsplan 2022-2030, som blev offentliggjort tirsdag.

Her lyder det blandt andet, at man fremover bør fokusere på at forhindre indtag af alkohol hos ikke bare gravide, men alle kvinder i den fødedygtige alder.

Det defineres i anbefalingerne som kvinder i alderen 18 til 50 år.

I adskillige udenlandske medier er anbefalingerne blevet udlagt som, at WHO nu råder alle kvinder i alderen 18-50 år til helt at afstå fra at drikke.

Anbefalingen har samtidig medført kritik for at være for vidtgående.

- Udover at være sexistisk og formynderisk og potentielt pålægge restriktioner på de fleste kvinders frihed, går det langt over deres beføjelser og er ikke underbygget i videnskaben, siger Matt Lambert fra spiritus-brancheforeningen Portman Group til Daily Mail.

WHO: Vi anbefaler ikke afholdenhed

Men anbefalingen bliver misfortolket, fastslår WHO i et svar til Newsweek.

- Det nuværende udkast anbefaler ikke afholdenhed for alle kvinder, der er i en alder, hvor de kan blive gravide.

- Til gengæld forsøger det at øge opmærksomheden på de alvorlige konsekvenser, som det kan resultere i, hvis man drikker alkohol, mens man er gravid. Selv når graviditeten endnu ikke er kendt.

Det står der i WHO-udkastet:

"Passende opmærksomhed bør rettes mod forebyggelse af, at børn og unge begynder at drikke, og at gravide samt kvinder i den fødedygtige alder drikker (...)"

Kilde: WHO Global alcohol action plan 2022-2030

WHO er bekymret for, at alkohol under graviditeten kan resultere i, at børn får medfødt alkoholsyndrom, der kan giver misdannelser, hæmmet vækst og skader på hjerne og nervesystemet.

Ekspert: Ville være hul i hovedet

Ulrik Schiøler Kesmodel er klinisk professor i gynækologi og obstetrik ved Aalborg Universitetshospital og har forsket i betydningen af livsstilsfaktorer, primært alkohol, omkring undfangelsestidspunktet og i tidlig graviditet.

Han siger, at en opfordring til total afholdenhed for alle kvinder i den fødedygtige alder ville være "hul i hovedet".

- Det ville være et fuldstændig håbløst budskab i den virkelige verden, for det vil folk aldrig komme til at efterleve, siger han til TV 2.

Men det giver mening at råde kvinderne til ikke at drikke for meget. Det har Danmark dog taget hånd om med de allerede eksisterende anbefalinger, vurderer Kesmodel.

- Vi er måske endda lidt til den restriktive side, siger han.

Større forbrug øger risici

Herhjemme anbefaler Sundhedsstyrelsen fortsat, at man slet ikke drikker alkohol under graviditeten, eller hvis man gerne vil være gravid.

- Alkohol kan være skadeligt for fosteret under hele graviditeten - også i perioden inden man opdager, at man er gravid, skriver styrelsen.

Men ifølge Ulrik Schiøler Kesmodel har adskillige studier vist, at alkohol ikke ser ud til at have nogen negativ påvirkning på chancerne for at blive gravid, hvis man holder sig inden for de generelle retningslinjer om maksimalt at drikke syv genstande om ugen som kvinde. Det gælder både ved spontan graviditet og fertilitetsbehandling.

- Her taler vi om det, som de fleste vil kalde et socialt acceptabelt og rimelig beskedent forbrug, siger han.

Hvad angår gravide er de danske anbefalinger gode, da de er nemme at formidle, forstå og huske, mener forskeren.

Særligt i begyndelsen af graviditeten kan det være fornuftigt helt at stoppe med alkohol for at mindske risikoen for spontan abort, men efter første trimester er der ikke dokumenteret skadelige effekter i graviditeten, hvis man holder sig til under syv genstande om ugen, siger Ulrik Schiøler Kesmodel.

Drikker man mere end det, kan der være øget risiko for spontan abort, alvorlige misdannelser, for tidlig fødsel, dødfødsel eller påvirkning af barnet senere i livet.

- Jo større forbrug på dagligt niveau, jo større risiko og jo flere forskellige skader, siger den danske forsker.