GO'

Her er tre øvelser til at lindre luftvejsinfektioner

Let fysisk aktivitet er bedre end at ligge helt stille, siger lungefysioterapeut.

Hoste, snotnæser og ømme lunger.

Sundhedsminister Magnus Heunicke advarede for få uger siden om, at vi kan være på vej mod "den perfekte storm" for luftvejsinfektioner efter genåbningen.

Og Statens Serum Institut (SSI) melder lige nu om exceptionelt mange tilfælde af luftvirusser.

Under coronapandemien har de fleste danskere været forskånet mod almindelige virusser som eksempelvis luftvejsinfektioner, og derfor er immuniteten over for luftvejsinfektioner generelt blevet svækket.

Luftvejsinfektioner tærer på helbredet fysisk såvel som mentalt, og der findes ikke nogen medicinsk behandling. Den gode nyhed er dog, at du selv kan gøre noget, som kan lindre generne. Sådan lyder det fra Karen Pallisgaard, der er yogainstruktør og mentaltræner.

Blandt andet kan det være en god idé at dyrke yoga, da øvelserne kan løsne op i hovedet og lungerne, siger hun i 'Go' morgen Danmark'.

Bevægelse er den bedste medicin

Er man blevet ramt af en lungeinfektion, er det først og fremmest en god idé at holde kroppen forsigtigt aktiv.

- Jeg laver nogle små øvelser, som kan støtte kroppen i healingsprocessen. Man kan nemt få ømme muskler og led, når man er syg, så det handler om at få løsnet op. Det hjælper på symptomerne, siger Karen Pallisgaard.

Lungefysioterapeut ved lungemedicinsk forskningsenhed på Hvidovre Hospital Henrik Hansen er enig.

Forebyg smitte med virus

1. Vask hyppigt dine hænder med vand og sæbe. Særligt hvis du selv er syg eller har haft kontakt med syge.

2. Undgå tæt kontakt med personer, der har symptomer såsom hoste, løbende næse og nysen. 

3. Host eller nys i engangslommetørklæder eller i din albue. Puds næse i engangslommetørklæder. Undgå tæt kontakt med andre, hvis du er syg.

Kilde: Statens Serum Institut 

Let fysisk aktivitet er bedre til at bekæmpe luftvejsinfektion end at være konstant sengeliggende i sygdomsperioden.

- Der findes ingen videnskabelig dokumentation for, at det kan kurere sygdomme, men hvis du er plaget af slim, ømhed og hoste, så er det bedre at bevæge sig stille og roligt rundt i hjemmet end at ligge stille og vente på, at det går over, forklarer han.

Her er forsigtig yoga "ikke en dum idé", lyder det fra Henrik Hansen:

- Det løsner også op for mentale spændinger.

Herunder får du tre simple øvelser af yogainstruktør og mentaltræner Karen Pallisgaard, der kan gøre sygdomsforløbet mere overkommeligt.

Øvelser til at lindre luftvejsinfektion

  1. SIDDENDE TWIST

    Varm den ømme overkrop og dine lunger op ved at sidde i skrædderstilling og dreje overkroppen væk fra benene.

    Bevæg dig fra side til side, og lad armene føre dig længere ud i strækket, eller hav dem strakt over hovedet. Hold vejret en lille smule, hver gang du kommer ud i et nyt twist.

    Drej fra side til side, og sørg for, at nakken følger med twistet. Kom så langt ud, du kan, i strækket. Når man har hostet meget, virker øvelsen lindrende i overkroppen.

    Fortsæt øvelsen i to minutter. 

  2. FOROVERBØJNING

    En foroverbøjning forøger blodgennemstrømning og kan være med til at køle kroppen ned, hvis du er febervarm.

    Den har også en kvalitet af at berolige sindet, fordi blodet strømmer til hjernen. Du kan både lave den stående og siddende. 

    Sæt dig på kanten af sofaen. Fold forover, og bøj dig ned mellem benene. Let måske lidt på bagdelen. Grib eventuelt dine albuer, eller grib rundt om dine underben, og svaj lidt fra side til side. Mærk, hvordan slim forsigtigt ryger op.

    Du får mere ud af øvelsen stående. Det strækker mere i brystkasse og ryg, men hvis man er syg, kan det være rart at lave den siddende. 

    Fortsæt øvelsen i 1,5 minut.

  3. ÅNDEDRÆTSØVELSEN

    Man kan godt blive lidt ængstelig, når man er syg. Her kan 4/8-øvelsen have en terapeutisk effekt og berolige nervesystemet. 

    Sid, lig eller stå et stille og behageligt sted. Tag en indånding, og hold den i fire sekunder, og ånd ud i otte sekunder. Læg eventuelt en hånd på maven, og fokusér på åndedrættet. 

    Øvelsen stimulerer ifølge Karen Pallisgaard vores parasympatiske nervesystem og beroliger både sind og overbelastet krop. Den er god til at støtte lungerne, hvis du hoster meget.

    Fortsæt øvelsen et par minutter, til du kan mærke effekten. 

Kilde: Yogainstruktør og mentaltræner Karen Pallisgaard.

Se hele indslaget i 'Go' morgen Danmark', hvor Karen Pallisgaard viser tv-vært Adam Duvå Hall øvelserne.