Så hårdt påvirker alkohol din lever
Når du indtager store mængder alkohol ved julebordet, tager din lever dobbelt så mange slag som resten af din krop.
Du har hørt det før: Druk er hårdt for leveren.
Men i den søde juletid, hvor snaps, øl, portvin og andet velsmagende spiritus står på programmet for mange, kan man snildt glemme, at de store mængder sprut sætter sig i kroppen.
Hvor hårdt er det egentlig for leveren, som er kroppens alkoholnedbryder, når du på meget kort tid indtager store mængder alkohol?
Netop det spørgsmål har en række danske forskere undersøgt i et nyt studie.
Ved hjælp af 39 frivillige forsøgspersoner med forskellige levertilstande undersøger studiet, hvordan flere timers massiv alkoholindtag egentlig påvirker leveren nu og her.
Med andre ord hvad der sker med leveren, når man udsætter den for det, man i videnskabeligt øjemed kalder 'binge-druk'. Altså indtag af store mængder alkohol.
- Vi ved, at leveren er central, når det kommer til alkoholrelaterede skader. Derfor er det interessant at forstå, hvor usundt og skadeligt alkohol egentlig er, når det 'binges', siger Maja Thiele, der er lektor og læge ved Center for Leverforskning og medforfatter på studiet.
Og drukturen kan tydeligt ses – og mærkes – i leveren.
Alkohol tæsker din lever
Studiet konkluderer, at leveren tager de hårdeste "tæsk". Faktisk kunne det måles, at koncentrationen af alkohol i leveren ved massivt indtag af våde varer var dobbelt så højt end som i resten af kroppen.
Med andre ord: Hvis en forsøgsperson havde en promille på én, havde leveren en promille på to.
Det chokerer forskerne bag, fortæller Maja Thiele, som i flere år har forsket i alkohol og dets påvirkning på leveren:
- Jeg troede, at promillen i leveren ville svare til promillen i kroppen.
For at sætte det i perspektiv nævner Maja Thiele følgende eksempel: Hvis man kører bil med en promille over 2,0, får man ubetinget frakendt kørekortet i tre år og 20 dages betinget fængsel.
Altså befinder leveren sig i et utroligt påvirket stadie.
Julemad og kampdruk er en dårlig cocktail
Selvom det ikke kun er leveren, som påvirkes af det, du propper i svælget, understreger det nye studie, hvor stor en belastning dit alkoholindtag er for din krop.
Studiet kan også konkludere, at den massive mængde alkohol ikke kun skader leveren ved at give den dobbelt op på promille.
- Vi kunne se, at den bare 24 timer efter indtaget havde dannet ti procent mere arvæv, end den burde. Det indikerer, at leveren hurtigt tager skade, oplyser Maja Thiele.
Det kan have konsekvenser på længere sigt, forklarer hun.
- Store mængder arvæv i leveren er dét, som i sidste ende kan blive til skrumpelever.
Leveren er nemlig det eneste organ, som kan forbrænde alkohol. Derfor kommer den ekstra meget på overarbejde, når du drukner den i de voksne fristelser.
- Når leveren er badet i alkohol, er dét det eneste, den kan fokusere på at forbrænde. Det kan være et problem for kroppen, når den samtidig fyldes med fed julemad, siger Maja Thiele.
Hun forklarer, at leveren står for 95 procent af oprydningsarbejdet ved druk og derfor er ekstra udsat af store mængder alkohol, da julemaden ikke kan blive bearbejdet.
I værste fald kan fedtet fra flæskestegen ende med at blive lagret i leveren, hvor det kan gøre mere skade, end hvis det sendes videre til fedtvævet og musklerne.
Europamestre i druk
At leveren udsættes for såkaldt binge-druk ved højtider eller særlige lejligheder, kan den dog godt klare. Men det kræver, at den får fri fra alkohol til at reparere sig selv.
- Problemerne begynder at opstå, hvis hver weekend behandles som en højtid, forklarer Maja Thiele.
Netop derfor er forskeren også særligt bekymret for de danske unge, der ifølge WHO fortsat er indehavere af europarekorden i druk og ofte fylder weekenden med binge-druk-arrangementer som for eksempel bytur og gymnasiefester.
Selvom det langtfra er alle, der i sidste ende udvikler skrumpelever efter at have bringe-drukket i de yngre dage, kan gentagende stor indtag af alkohol have konsekvenser. For det er ikke kun leveren, som påvirkes af store mængder alkohol.
- Unges kroppe er på mange måder mere tilgivende end de ældres. Det er leveren på sin vis også. Men hvis der er et organ, som ikke er det, er det hjernen, advarer Maja Thiele.
Alt med måde
Derfor kan det af flere årsager give mening, både ved julebordet og i generelle festlige lag, at være opmærksom på sit alkoholindtag og endda forsøge at sprede det ud over længere tid.
- Hellere drikke sig en lidt mindre skid på. Så varer festen også længere, lyder det fra forskeren.
Maja Thiele håber, at resultaterne kan være med til at give danskerne en større forståelse for, at alkoholindtag kommer med en regning.
- Alkohol er en stor del af vores sociale kultur, men studiet understreger, at der er en omkostning ved at drikke sig sanseløst fuld.
Nedenfor kan du teste, hvor meget du ved om din lever.