Junkfood-eksperimentet

Vi testede fire typer junkfood – én var den helt store synder med fedt og salt

Diætist testede mængden af salt og fedt i fødevarer, og særligt en takeawayklassiker adskiller sig.

Forestil dig, at du ikke må spise andet end pizza, burgere og grillmad i tre uger.

Måske lyder det som drømmen for nogle, mens andre længes efter gulerødder bare ved tanken. Men kan du egentlig slippe afsted med det, uden at det kan ses på dit helbred?

Det satte en gruppe eksperter sig for at undersøge i programmet 'Junkfood eksperimentet'. Her skulle fire kendte danskere leve af junkfood i en periode på tre uger.

Junkfood er nemlig blevet en meget almindelig spise for de fleste danskere. Tal viser, at 20 procent af voksne danskere spiser junkfood mindst én gang om ugen, og for unge er tallet dobbelt så højt.

Men junkfood behøver ikke altid at være usundt, pointerer Bente Klarlund Pedersen, der er forsker i aktiv sundhed på Rigshospitalet.

- Vi kan alle sammen tage en burger eller en grillpølse engang imellem. Det er de store mængder, og at man gør junkfood til en vane, der er farligt for kroppen, siger hun.

Derfor var forskernes fokus over en længere periode. Og her stod menuen altså på pizza, burgere og grillmad. Men hvad indeholder de forskellige typer junkfood egentligt?

Det så diætist Anna Thaarup nærmere på. Og fandt frem til et for mange nok overraskende resultat.

Testede forskellige typer junkfood

Anna Thaarup, der er uddannet klinisk diætist, så nærmere på fire af de mest almindelige typer junkfood i Danmark. Nemlig pizza, burger, grillkylling og hotdogs.

Her er det værd at bemærke, at den junkfood, som der testes, og som deltagerne spiser i programmet, er de billige og fede versioner af fødevarerne.

De har alle det til fælles, at de indeholder store mængder salt og fedt. Noget, der kan have en negativ indvirkning på ens helbred.

- For meget fedt og salt kan være farligt i forhold til hjertekarsygdomme og blodpropper. Når vi ser på junkfood, er det voldsomt i forhold til mængden af fedt og salt, siger Anna Thaarup.

Derfor undersøgte hun de fire slags junkfood ud fra et parameter om, hvilke der indeholdt mest salt og fedt.

Så meget fedt og salt gemte der sig i retterne:

 1. Pizzaen

  75 gram fedt

  10,2 gram salt

  Pizzaen er på listen over danskernes mest populære takeawayretter. Men det viste sig, at takeawayklassikeren var den ret, der både indeholdt mest salt og fedt af alle retterne.

 2. Burgermenuen

  61 gram fedt

  5,3 gram salt

  Burgeren med pomfritter nærmede sig pizzaen ved også at indeholde meget salt og fedt. 

 3. Hotdog

  60 gram fedt

  6,4 gram salt

  Den klassiske grillret oversteg Sundhedsstyrelsens anbfealing til mængden af salt, man bør indtage på en dag.

 4. Grillkyllingen

  53 gram fedt

  4,3 gram salt

  Grillkyllingen var den, der indeholdt mindst fedt og salt, men ikke desto mindre får de fleste stadig dækket en stor del af sit daglige indtag på fedt.

Testen bekræftede Anna Thaarups antagelse. Alle retterne overskrider den mængde fedt, som Sundhedsstyrelsen anbefaler i danskernes kost.

Men en af retterne skilte sig ud:

Det var nemlig danskernes helt store takeaway favorit - pizzaen - der var den største synder på fedt- og saltkontoen.

Takeawaypizzaen indeholdt 50 procent mere fedt end grillkyllingen med pomfritter og dobbelt så meget salt som burgeren med pomfritter.

Det svarer, ifølge Anna Thaarup, til, at du spiser en halv pakke smør og fire teskefulde salt.

- Med pizzaen får jeg dobbelt så meget salt, som jeg ville få på en hel dag i et enkelt måltid. Der findes så store mængder fedt og salt, at jeg som diætist ikke anbefaler, at man spiser det særlig ofte, siger hun.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at 25 til 40 procent af kalorierne i ens kost kommer fra fedt. Men alle retterne, som TV 2 har undersøgt, ligger nærmere på 50 til 65 i procent, siger Anna Thaarup.

- Alle retterne har en relativ høj energitæthed, og problemet er, at de ikke indeholder tilstrækkeligt med vitaminer, mineraler og fibre. De indeholder i stedet meget mættet fedt, salt og tilsat sukker, forklarer hun.

Retterne indeholdt også for meget salt i forhold til de officielle anbefalinger. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig, at den almindelige dansker indtager fem til seks gram salt dagligt. Virkeligheden er dog, at ni ud af ti danskere indtager mere salt end det, siger Anna Thaarup.

Det betyder dog ikke, at der ikke også er næring i junkfood, som vores krop har brug for.

- De indeholder alle kulhydrater, fedt og proteiner, som vi skal bruge for at holde os i live. Vi har også brug for fedt i vores kost, så det er ikke, fordi at det er dårligt at spise et måltid, understreger diætisten.

FAKTA: Sådan undersøgte vi det

Analysefirmaet Eurofins blev bedt om at undersøge mængden af fedt og salt i retterne.

De samlede tre forskellige versioner af burgere, pizzaer, grillkyllinger, hotdogs og pomfritter fra forskellige steder og blendede dem. Herefter testede de, hvor meget næring der var i de forskellige retter og sendte resultaterne til diætisten.

 

Det er det "forkerte fedt"

Når for store mængder fedt og salt kan være dårligt for os, skyldes det, at det blandt andet sætter sig i blodet, forklarer læge Bente Klarlund.

- Når der kommer meget fedt ind i blodet, så vil det ligge og pladre rundt i blodbanerne lang tid efter, at man har spist, og det vil starte en åreforkalkning. På et tidspunkt er der ikke plads til, at blodet kan køre igennem, og så er det, at man får sin blodprop.

Hun understreger, at man reagerer forskelligt på junkfood, og at det afhænger af ens generelle sundhed. Nogle tager på, mens andre mister koncentrationen eller bliver i dårligt humør.

- Når junkfood er junk, er det ikke bare, fordi det indeholder meget fedt. Det er det forkerte fedt, siger Bente Klarlund og uddyber:

- Vi skal gerne have fedt på balder og lår for at være sunde. Det fedt, vi ikke skal have, er det fedt, der sidder omkring de indre organer, omkring hjertet, nyrerne og hovedpulsårerne. Det ødelægger vores blodkar og vores hjerne, siger hun.

Anna Thaarup understreger, ligesom Bente Klarlund Pedersen, at det i sidste ende handler om at have en varieret kost. Så kan man bedre spise junkfood med god samvittighed.

- Junkfood kan sagtens indgå i en varieret kost. Man skal bare ikke udelukkende leve af junkfood, og man skal stadig sikre sig, at man får fibre, grøntsager og fuldkorn. Der sker ikke noget ved at spise en pizza eller en burger engang imellem, men jeg ville nok ikke gøre det hver eneste dag til alle måltider.

Se ’Junkfood eksperimentet’ på TV 2 torsdag klokken 20.00 eller lige nu på TV 2 PLAY.

Afstemning

Hvor ofte spiser du junkfood?