Sundhed

Grøn kost kan lægge ti år til din levetid, viser nyt studie

Hvis du vil leve længere, hedder det mindre rødt kød og flere grønne proteiner, viser nyt studie.

Flere grøntsager, bælgfrugter og nødder og mere fuldkorn.

Mindre rødt kød og forarbejdede kødprodukter.

Det her passer rigtig godt med en klimavenlig kost

Arne Astrup, Prof. Dr. Med.

Så enkel lyder opskriften på et længere liv. I hvert fald ifølge et nyt studie af et forskerhold fra Universitetet i Bergen, der er offentliggjort i tidsskriftet PLOS.

Forskerne har ved hjælp af metaanalyse af en række studier og data fra centret Global Burden of Disease, som er et videnscenter, der samler data om sygdomme og dødsårsager i 204 lande, lavet beregninger for, hvordan særlige fødevarer påvirker vores levetid.

Og resultatet viser, at en grøn kost rig på antioxidanter og protein er vejen frem.

255 millioner tabte leveår

Professor Lars T. Fadnes fra Universitetet i Bergen er en af forskerne bag studiet. Han siger til TV 2, at studiet viser, hvor meget, der faktisk er at hente ved at ændre på den “typiske vestlige kost”, der ofte er rig på sukkerholdig mad og forarbejdede fødevarer.

- Usund mad anslås at føre til i omegnen af 255 millioner tabte leveår årligt på verdensplan. Og vores studie viser, at kosten kan have en ganske stor effekt på det, siger Lars T. Fadnes.

Det, forskerne fandt frem til, var, at den største virkning på forlænget levetid var et større indtag af bælgfrugter, fuldkorn og nødder, der alle indeholder meget protein, mange vitaminer og mineraler, sundt fedt og fytokemikalier, som er en række plantestoffer, der blandt andet har en antioxiderende virkning.

Derudover konkluderer studiet, at det har en livsforlængende effekt at skære ned på rødt kød og forarbejdede kødprodukter samt sukkerholdig mad og drikke.

- Alle disse ting slår kraftig ud på levealder, fastslår Lars T. Fadnes. Han påpeger dog, at studier som disse siger noget om effekten i store grupper og ikke for den enkelte.

Forlænget levetid på op til tretten år

Studiet viser desuden, at jo før du omlægger din kost, jo mere er der at hente.

Hvis du som 20-årig omlægger din kost til, hvad forskerne kalder en optimal, sund kost baseret på førnævnte fødevarer, vil du som kvinde kunne tilføje op til ti år til din levetid. For mænd er tallet 13 år.

Men også midaldrende mennesker vil kunne få forlænget levetiden med op til syv år. Faktisk vil selv 80-årige vil kunne lægge tre år til den forventede levetid.

Når maden kan forlænge levetiden skyldes det ifølge forskerne bag studiet, at de fremhævede fødevarer er forbundet med en lavere risiko for særligt hjertekarsygdomme, kræft og diabetes - sygdomme, der er blandt verdens største dræbere.

Klimavenlig kost

Den danske ernæringsekspert Arne Astrup kalder studiet for “interessant og positivt”. Han er professor og Dr. Med. og står i spidsen for Center for sund vægt ved Novo Nordisk Fonden.

Ifølge ham skal man dog tage resultaterne med et gran salt. For når et studie som dette taler om et årtis forlænget levetid, er der tale om et statistisk resultat, der ikke tager højde for andre faktorer hos den enkelte.

- Man skal nok mere se resultaterne som et fingerpeg om, hvor stor en betydning fødevarer har for sundheden, og hvor stort potentiale, der er for forebyggelse i vores kost, siger Arne Astrup.

Ifølge Arne Astrup er de fødevarer, studiet særligt fremhæver - bælgfrugter, fuldkorn og nødder - ganske rigtigt vældig gode fødevarer.

Men stod det til ham, kunne man faktisk brede det ud til al frugt og grønt. Men fordi studiet er skruet sammen, som det er, er det altså de tre fremhævede fødevaregrupper, der har den mest veldokumenterede effekt.

Danskernes forhold til klimavenlig mad

73 procent af danskere synes, det er vigtigt, at vores madvaner bliver mere klimavenlige.

34 procent af danskerne synes, det er svært at lave klimavenlig mad. 

68 procent af kvinderne har et ønske om, selv at spise mere klimavenligt. Det samme gælder for 56 procent af mændene. 

Kilde: Madkulturen

 

Noget andet, der glæder Arne Astrup, er at kosten, studiet fremhæver, ikke kun er god for os mennesker.

- Det her passer rigtig godt med en klimavenlig kost, da det er vegetabilske fødevarekilder. Og det er formidlet på en positiv måde, for det er bedre at fortælle folk, hvad de godt må spise mere af, end at der er nogle ting, de slet ikke må spise, siger Arne Astrup.