GO'

25-årig kvinde er syg hver anden dag: - Det rammer sindssygt mange mennesker

Mange danskere lider af migræne. Ifølge Anna Løfqvist er der dog stadig mange misforståelser om sygdommen.

Anna Løfqvist var 22 år gammel, da hun en morgen vågnede med en smerte, hun ikke havde oplevet før.

Hun vågnede med en følelse af, at der stod en elefant oven på hendes hoved. Hun kunne stort set ikke se noget, og hun havde en voldsom kvalme.

Otte måneder tidligere var Anna Løfqvist startet på sit drømmestudie. Men denne dag kunne hun ikke tage ind på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og læse kommunikation med sine studiekammerater.

I stedet ringede hun til sin far.

- Jeg ringede til ham og sagde, at noget var helt galt, fortæller Anna Løfqvist om episoden for tre år siden.

Hun endte med at ligge på sin fars sofa i tre dage. Det var første gang, Anna Løfqvist fik et migræneanfald, men det var langt fra den sidste.

Det rammer sindssygt mange mennesker

Jes Olesen, professor, Københavns Universitet

En udbredt sygdom

Migræne er en alvorlig neurologisk sygdom, som omkring hver sjette dansker har døjet med i et eller andet omfang.

Det fortæller Jes Olesen, professor i migræne og hovedpine ved Københavns Universitet, som har forsket i området i mere end 40 år.

- Det rammer sindssygt mange mennesker, fortæller han.

Har man mere end 15 dage om måneden med anfald, anses sygdommen som kronisk.

Der findes ikke tal på, hvor mange der lider af kronisk migræne, men Jes Olesen vurderer, at der er tale om cirka én procent af migrænepatienterne.

Der er stadig ting ved sygdommen, som vi ikke ved så meget om, men man er kommet langt, siden Jes Olesen begyndte at forske i migræne, fortæller han.

- For 20 eller 30 år siden mente man, at det var umuligt at finde ud af noget som helst om migræne, så vi har i den grad fundet ud af en masse siden da, siger han.

Om migræne

Migrænen rammer, når forskellige signalstoffer frigøres fra de nerver, vi har liggende rundt om vores blodkar. Det aktiverer følenerverne, som pulserer ind til hjernen, hvilket skaber smerten, forklarer Jes Olesen, professor i migræne og hovedpine ved Københavns Universitet. 

Halvdelen af risikoen for at udvikle migræne er arvelig, og halvdelen er miljøbetonet. Miljøfaktorerne kender man fortsat ikke så meget til, men det er højst sandsynligt dem, der gør, at migræne bliver mere og mere hyppig, fortæller professoren. 

Til gengæld er vi nu nået så langt med forskningen af den arvelige del, at vi kender nogle af de signalstoffer, der bliver frigjort, og derfor kan behandle med de helt rigtige antistoffer. 

30 timers migræne

I 25-årige Anna Løfqvists tilfælde er migrænen kronisk, og hun får anfald mellem 15 og 20 gange om måneden.

- Jeg kan ikke tage nogen piller, jeg kan ikke gøre noget for at bremse anfaldene. Jeg kan bare lægge mig ned og overgive mig til det og håbe, at det kun varer i fire timer og ikke 30 timer, siger Anna Løfqvist i ‘Go’ morgen Danmark’.

Hun mener, at der er mange misforståelser, når det kommer til migræne.

Det føles, som om der er nogen, der har stukket en kniv ind i mit hoved

Anna Løfqvist, studerende

Mange tror, at der blot er tale om en hovedpine, men det er meget mere end det, fortæller Anna Løfqvist.

Blandt andet derfor har hun sammen med en veninde nu startet ‘Hjernesorger’, der er en samtalepodcast om livet med kronisk migræne, som sendes på radiokanalen ‘24syv’.

- Jeg havde brug for at skabe det, som jeg selv har manglet, da jeg sad og følte mig fortabt, fortæller hun.

En kniv i tindingen

Anna Løfqvists anfald starter som regel i nakken, hvor hun oplever en ekstrem stivhed. En bølge af træthed rammer hende, og så kommer en stikkende fornemmelse i hendes pande, lige over øjenbrynene. Hun får kvalme og bliver overfølsom over for lys og lyd. Og så kommer det, hun kalder 'kniven'.

- Det føles, som om der er nogen, der har stukket en kniv ind i mit hoved og lirker den ved min højre tinding, forklarer hun.

Andre gange er det en pulserende fornemmelse, der føles så voldsom, at Anna Løfqvist kan høre og mærke vibrationerne.

- Jeg har vågnet om natten og tænkt, hvem det dog er, der banker, indtil det går op for mig, at det er lyden af mit eget hoved, jeg kan høre, siger hun.

"Tak"

Anna Løfqvist undersøgte selv en hel masse om migræne, da hun fik sygdommen ind på livet.

Der er skrevet utallige artikler om, hvordan migræne føles, men hun manglede nogen, der kunne fortælle om alle de ting, der følger med.

Alt det, man som ung kvinde går glip af, når man er sengeliggende hver anden dag.

Det er netop det, podcasten skal kunne, fortæller hun.

- Jeg har hele tiden tænkt på, hvad det var, jeg selv havde allermest brug for, da jeg sad og følte mig så fortabt, og prøvet at give det til andre. Og vi kan jo bare se, hvor meget det har manglet, siger Anna Løfqvist.

Podcasten havde premiere for en lille måned siden, men hun har allerede fået hundredvis af beskeder fra lyttere, fortæller hun.

- Tak, det er første gang, jeg har kunnet spejle mig i nogen, har en lytter skrevet til hende, fortæller hun.

- Der er også folk, der skriver, at de græd, mens de hørte vores afsnit, fordi det talte direkte ind i noget, de har manglet at kunne sætte ord på, siger Anna Løfqvist.

Se hele interviewet med 25-årige Anna Løfqvist i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY