Sjov træningsvideo går viralt – men det er alvor bag morskaben

En sund livsstil er meget andet end at spise sundt og træne, lyder det fra træningsekspert. Han har tre bud på sjov træning.

En video med en simpel, sjov boldøvelse mellem to brandmænd er det seneste år gået viralt på Tiktok med mere end to millioner likes og 60.000 delinger.

Heldigvis. For selvom videoen lægger op til et godt grin, så kan den være en del af den recept, som rigtig mange danskere har brug for, lyder det fra træningsekspert Mark Abildhauge.

Sammen med tv-vært Steen Langeberg demonstrerede han brandmændenes ømme dans og boldøvelse i 'Go' morgen Danmark'. Det kan du se i videoen over artiklen.

Bolddansen udløste masser af grin og smil, og begge mænd havde svært ved at holde masken undervejs, men det var ikke kun for sjov.

De nyeste tal om danskernes vægt viser nemlig, at danskerne er blevet markant tungere de seneste år.

Udvikling i overvægt bekymrer

Andelen af svært overvægtige stiger, og sammenlignet med 1987 er en voksen mand knap ti kilo tungere end før.

Det er en "alarmerende udvikling", mener både Mark Abildhauge og Christina Dahm, der er lektor i folkesundhed med speciale i blandt andet overvægt og ernæringsepidemiologi på Aarhus Universitet.

Det kan nemlig medføre en lang række livsstilssygdomme som diabetes og kræft.

Stigningen er der flere årsager til, fortæller Christina Dahm.

- For individet handler det om, at der er for lidt mulighed for bevægelse og for meget mulighed for meget mad med for mange kalorier. Men man kan ikke klandre individet fuldstændig, fordi det er vores samfund, der har udviklet sig til det, siger hun.

Det er her, boldøvelsen kommer ind.

For selvom løsningerne ifølge Christina Dahm overordnet skal findes på et mere strukturelt plan i form af afgifter eller andre tiltag i samfundet, kan man måske finde inspiration til at bevæge sig med øvelser, der er sjovere end de klassiske løbeture.

Tre bud på sjove øvelser

Samtidig handler sundhed ikke kun om at træne eller spise gulerødder, siger Mark Abildhauge.

Det handler først og fremmest om at få glæden frem.

- Hvis vi er glade og har det godt, så kommer resten af sig selv. I stedet for at piske hinanden, skal du gøre noget, der gør dig glad. Måske er du ikke til fitness, men til fodbold, og skal derfor finde nogen at gøre det med, lyder det.

Tv-kokken Claus Holm, der deltager i TV 2-programmet 'Fem fede kokke' har fået en træningsbold af Mark Abildhauge. Ifølge træningsvejlederen er bolden måske det vigtigste værktøj til at holde kroppen sund. Video: Thomas Jørgen Seerup

Boldøvelsen er blot en af mange, man kan ty til for at få bevæget kroppen og trænet sin balance og koordinationsevne.

- Der kan man fjolle lidt rundt, og tør man det, behøver man ikke nødvendigvis komme i træningstøjet. Også selvom pulsen kommer lidt op. Det er det her et godt eksempel på, siger han.

Mark Abildhauge har i alt tre bud på øvelser, som ikke er en sur pligt:

Se hele indslaget med Mark Abildhauge og Christina Dahm i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY

Tre tips til at have det sjovt med at træne

 1. Brug bolden

  En god måde at have det sjovt med træning er at bruge en bold.

  Øvelsen med bolddansen er et godt eksempel. Her skal man to og to balancere bolden imellem sig, mens man laver en form for balancedans, hvor man drejer rundt, bruger hænderne og maven.

  Faktisk er bolden generelt et vigtigt træningsredskab, lyder det fra Mark Abildhauge. Blandt andet har han som træningsekspert i TV 2-programmet 'Fem fede kokke', uddelt bolde til deltagerne.

  Boldene kan man bruge til det meste styrketræning og balanceøvelser, og der er masser af inspiration på de sociale medier til, hvordan man på en sjov måde får brugt bolden.

  På 'Go' morgen Danmarks' facebookside kan man blandt andet andet finde flere øvelser, som Mark Abildhauge har vist.

 2. Aktiver hjernen med hænderne

  En anden øvelse, der er sjov at lave med andre, kræver to små bolde.

  Det kan være tennisbolde, men andre bolde kan også bruges. Den ene holder de to tennisbolde, mens den anden lægger hænderne på overfladen af den anden persons hænder.

  Derefter skal den person gribe boldene, når de slippes.

  Det er en reaktionsøvelse, hvor man øver sin øje- og håndkoordination.

  Selvom man ikke får pulsen op, skal man være klar hele tiden, og dermed får man hjernen til at arbejde, siger Mark Abildhauge.

  Det er en leg, så hvis man vil have pulsen op, kan man indføre en 'straf til taberen'. Eksempelvis ti armbøjninger eller englehop.

 3. Balanceøvelse med bolde

  Den tredje øvelse er balanceøvelsen.

  Her gælder det om at få den anden ud af balance.

  Man skal man ned i benene, og så må man kun røre sin modstander med håndfladerne. Man må ikke røre resten af kroppen.

  Igen kan man indføre en straf, der får pulsen op.