Hun kæmpede en umulig kamp mod kiloene, indtil hun indså sit egentlige problem

Stine Hede deltog i ’Det fede fællesskab’ på TV 2 for at tabe sig. Her opdagede hun, at det psykologiske aspekt vejede tungere end overvægten.

Lige siden folkeskolen har Stine Hede fra Odense hørt de samme ord igen og igen, når folk kommenterede hendes udseende.

Uanset om det var veninder, kærester eller dates, kom der altid en enslydende melding ud af munden på dem:

- Du har sådan et kønt ansigt og nogle flotte øjne.

Men selvom de fleste nok ville opfatte det som en kompliment, havde det den stik modsatte effekt på Stine Hede.

Ordene bekræftede hende kun i, at der var noget galt med resten af hendes krop. For hvorfor nævnte de ellers aldrig den?

Efter egen opfattelse havde hun altid været den store pige i klassen, og hun hadede alt ved sig selv, der befandt sig fra halsen og nedefter.

Derfor gjorde hun, hvad hun kunne, for at gemme kroppen væk. Bag flere lag af opstrammende shapewear, strømpebukser, og yderst nogle store, løsthængende gevandter.

Trods adskillige forsøg med slankekure var det aldrig lykkedes hende at slippe af med overvægten. Og hun følte sig forkert og utilpas i sin krop.

En følelse, som hun ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, deler med mange andre unge.

Over halvdelen – 64 procent – af danske unge er utilfredse med deres krop, viser undersøgelsen fra 2018. Og særligt de unge kvinder er udsatte – med dårlig trivsel og psykiske lidelser til følge.

For Stine Hede lykkedes det først at lægge sit negative selvbillede bag sig, da hun forstod, at problemet ikke blev løst alene med sund kost, fysisk træning og vægttab.

Arbejdet med psyken var mindst lige så vigtigt, hvis hun skulle få et godt forhold til sin krop, erfarede hun.

Kroppen fik skylden

Utilfredsheden med kroppen har Stine Hede haft helt tilbage fra de første skoleår.

Derhjemme fik hun "gammeldags mad" med masser af sovs og kartofler, og ifølge sin egen vurdering har hun altid været buttet. Hun syntes, at hun skilte sig ud i forhold til de populære piger, som hun hang ud med.

Hvor hendes veninder gik i moderigtigt og stramt tøj med bluser, der stumpede over maven, pakkede hun sig mest muligt ind og var ligeglad med tøjmærker.

Når nogen roste hende for hendes "kønne ansigt", hørte hun straks alt det, der ikke blev sagt. Også selvom hun aldrig er blevet mobbet med sin vægt eller kaldt tyk.

Som voksen har Stine Hede, efter eget udsagn, haft adskillige "dårlige oplevelser" i kærlighedslivet – og hver gang var hendes forklaring den samme:

Kroppen fik skylden for alt – uanset hvad der skete.

Med andre ord brugte hun sin krop som en slags universal-undskyldning, når noget gik galt.

Det var dén, der gjorde hende usikker. Det var dén, der var skyld i, at hun ikke havde tillid til andre. Og det var dén, der kunne blames for, at hun blev droppet i datinglivet.

Efterhånden kunne hun godt se, at hun havde brug for hjælp til at bryde med sit negative selvbillede.

Så da TV 2 søgte medvirkende til et eksperiment, hvor unge overvægtige skulle støtte hinanden i at ændre livsstil, tænkte hun, at det lige var noget for hende.

Eneste uden skavanker

Da Stine Hede kom ind i huset i Nordsjælland og mødte de fire andre deltagere i ’Det fede fællesskab’, befandt hun sig pludselig i en uvant position.

De andre var nemlig svært overvægtige og vejede op til 60 kilo mere end hende. Så med sine 91 kilo i kropsvægt var hun for en gangs skyld den mindste i selskabet.

Nu var det ikke længere hendes ansigt, der blev kommenteret på, men derimod hendes krop, som de andre syntes var ”pisselækker”.

Hun var også den eneste af de fem, der ikke havde nogen fysiske skavanker eller smerter på grund af sin overvægt.

Hvilke følgesygdomme risikerer man som ung og svært overvægtig?

Svær overvægt øger risikoen for at udvikle følgesygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme, visse kræftformer, søvnapnø, lidelser i bevægeapparatet og psykiske problemer.

Der kan altså være store personlige omkostninger forbundet med et liv med svær overvægt, som også kan nedsætte livskvaliteten, besværliggøre daglige gøremål og deltagelse i sociale aktiviteter – begrænsninger, som øger risikoen for psykosociale problemer som følge af isolation, dårligt selvværd og nedsat livskvalitet.

Kilde: Per Nielsen, personlig træner og ernæringsvejleder

Blodprøverne viste, at det fedt, hun havde på kroppen, var mindre skadeligt, fordi det lå i underhuden og ikke omkring de indre organer som hos de andre.

Så det hele var ikke så slemt, som Stine Hede selv gik og forestillede sig.

Alligevel skyggede hendes dårlige selvværd for de andres positive input, og hun var stadig utilfreds, når hun så sig selv i spejlet.

Psykolog: Det handler om egenomsorg

Under de fire ugers ophold i 'Det fede fællesskab' var slankepsykolog Tina Egevang tilknyttet som professionel sparringspartner for deltagerne.

Kroppen skal have den samme omsorg og pleje, som du ville give en lille baby

Tina Egevang, slankepsykolog

Gennem lange individuelle samtaler hjalp hun dem med at spore sig ind på de mekanismer, der gjorde sig gældende for dem hver især.

I Stine Hedes tilfælde var der tale om en velkendt problemstilling, hvor man som overvægtig udvikler et had til kroppen – og dermed til sig selv.

- Når man får et fjendeforhold til sin krop, bliver sådan noget som vægttab til en kamp og en krig: "Jeg hader min krop, så derfor får den ikke en skid at spise. I stedet tvinger jeg den til at piske afsted som straf for at have taget på", siger Tina Egevang til TV 2.

Men ifølge slankepsykologen er tvang og straf den helt forkerte indgangsvinkel til en livsstilsændring. Tværtimod handler det om at vende alt selvhadet til kærlighed og egenomsorg, hvis man vil sikre et varigt vægttab, lyder rådet.

- Kærligheden skal ned i kroppen, for at du kan få et godt liv og gøre alle de ting, du gerne vil. Så kroppen skal have den samme omsorg og pleje, som du ville give en lille baby eller en hundehvalp, forklarer hun.

Eksempelvis kan man, ifølge Tina Egevang, forkæle sig selv ved at smøre sig ind i en lækker bodylotion. På den måde skaber man en sanselig forbindelse til sin krop.

Det råd fik Stine Hede blandt andet med på vejen, og det var med til at gøre en forskel for hende.

Nyt syn på kroppen

Efter at Stine Hede i april 2022 kom hjem fra de fire uger i fællesskabet, kunne hun mærke, at der var sket en positiv udvikling med hendes selvbillede.

Hun havde ganske enkelt fået et nyt syn på kroppen.

Jeg følte, at jeg var connected med min krop på en helt anden måde

Stine Hede, deltager i 'Det fede fællesskab'

Og det handlede ikke bare om, at hun var blevet nogle kilo lettere, men at hun havde lært at acceptere sig selv som den, hun var.

- Jeg følte, at jeg var connected med min krop på en helt anden måde. Før var kroppen bare et redskab til at bringe mig fra A til B, men nu var der endelig opstået den balance mellem krop og sind, som jeg længe havde savnet, siger Stine Hede.

Måske af samme grund lykkedes det hende kort efter at møde en sød fyr på Tinder. Selvom han boede i Kolding, og hun i Odense, gik der ikke lang tid, før de datede flere gange om ugen.

I sensommeren blev det mere seriøst imellem dem, og i oktober spurgte han, om de skulle være kærester.

- Han sagde til mig, at han syntes, jeg hvilede meget i mig selv, og at det især var derfor, han blev tiltrukket af mig. Og så tænkte jeg: "Du skal bare vide, hvor meget jeg har kæmpet for at komme hertil", siger Stine Hede med et grin.

Når hendes kæreste, Frederik, kærtegner hendes krop og siger, at den er smuk, får hun for hver gang lidt mere tro på, at han virkelig mener det.

Det opstrammende shapewear har hun lagt på hylden. Nu tager hun det kun frem ved sjældne lejligheder, hvis tøjet skal sidde ekstra perfekt.

Du kan se 'Det fede fællesskab' lige nu på TV 2 PLAY eller hver tirsdag klokken 20.00 på TV 2.