Sådan skal du sove for at forlænge dit liv
Nyt stort studie viser, at særlige søvnmønstre kan forlænge livet med op til fem år.
Det er sundt at sove godt, og du skal helst have mindst otte timer hver eneste nat.
Det er en almindelig kendsgerning.
Men et nyt studie viser, at der faktisk er hele fem parametre for en god nattesøvn. Og jo flere parametre du præsterer på, jo bedre for din sundhed.
Det viser et nyt stort søvnstudie fra det prestigefyldte Harvard Medical School, som er beskrevet af flere internationale medier, blandt andet CNN.
De fem parametre er at have nemt ved at falde i søvn, at sove uden afbrydelser, at få sammenlagt syv til otte timer, at føle sig udhvilet, når man vågner, og at sove uden brug af sovemedicin.
Kan man leve op til disse fem parametre for god søvn, kan mænd forlænge deres liv med knap fem år, mens kvinder kan forlænge levetiden med to og et halvt år.
- Hvis folk har alle de ideelle søvnvaner, har de højere sandsynlighed for at leve længere. Hvis vi kan forbedre søvn overordnet, og særligt identificere søvnforstyrrelser, kan vi måske forhindre for tidlig død, siger dr. Frank Qian fra Harvard Medical School, der står bag studiet, til CNN.
Baseret på omfattende data
Studiets foreløbige resultater baserer sig på selvrapporteret data fra 172.000 amerikanere og er indsamlet over en periode på fem år af den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC.
Forskerne har set på data for, hvor godt folk præsterede på de fem opstillede søvnparametre, og sammenholdt med data fra det amerikanske dødsårsagsregister.
Tallene er renset for en række faktorer, der normalt har en stor påvirkning på menneskers levetid. Det være sig alkoholindtag, socioøkonomiske forhold og en række sygdomme.
Og det viste altså, at hvis man præsterer på alle fem parametre, kan man se frem til ekstra leveår. Dog klart flest, hvis man er en mand. Og det kommer bag på forskerne.
Stor kønsforskel
Når der er så meget ekstra levetid at hente for mændene ved god søvn – 4,7 år i snit, mod kvindernes 2,4 år – er det ikke noget, forskerne kan forklare.
- Det er et meget interessant aspekt af studiet for mig, og jeg håber, vi kan finde svar på det med mere forskning, siger dr. Raj Dasgupta, der er professor i klinisk medicin ved University of Southern California. Han står ikke bag studiet, men har kommenteret resultaterne over for CNN.
Han påpeger dog, at det kan være sværere at diagnosticere kvinder med søvnforstyrrelser, da de ofte udviser andre symptomer end mænd, hvilket ifølge ham kan have påvirket studiets resultater.
Forskeren bag studiet, dr. Frank Qian fra Harvard Medical School, forklarer til CNN, at hans bedste råd til en bedre søvn er at sørge for at stå op og gå i seng nogenlunde samme tid hver dag. Han anbefaler også at undgå blåt lys fra skærme inden sengetid og at begrænse alkoholindtag. Rummet, man sover i, skal være mørkt og køligt, lyder rådet.