Nye kostråd: Det skal du spise – og det skal du holde dig fra

Nordiske næringsstofanbefalinger opdateres tirsdag. For første gang indgår også mad, der er godt for miljøet.

Kosten skal være overvejende plantebaseret. Der skal være et højt indtag af grøntsager, frugter, bær, bælgfrugter, kartofler og fuldkorn. Og så skal der skrues markant ned for indtaget af særligt rødt kød, men også indtaget af fjerkræ.

Sådan lyder nogle af anbefalingerne i de nye nordiske næringsstofanbefalinger, som bliver opdateret tirsdag.

Her er der for første gang stort fokus på klimaet.

Det er nemlig ikke kun vigtigt at vide, hvilken mad der er godt for helbredet, men også hvilken mad der er godt for miljøet.

Karen Ellemann, som er generalsekretær for Nordisk Ministerråd, kalder et sådant fokus "banebrydende".

- Det er første gang, at man kombinerer ernæringsanbefalinger med miljøspørgsmål. Det er helt bevidst, at vi også har sat fokus på miljøspørgsmålet, når vi taler om vores ernæring.

- Det handler selvfølgelig om, at det har en betydning for vores planet, hvordan vi indtager mad, siger hun.

Kosten skal være overvejende plantebaseret. Der skal være et højt indtag af grøntsager, frugter, bær, bælgfrugter, kartofler og fuldkorn.Og så skal der skrues markant ned for indtaget af særligt rødt kød, men også indtaget af fjerkræ.

Sådan lyder rådene for specifikke fødevaregrupper

 • Korn: Hav et dagligt indtag på mindst 90 gram fuldkorn - inklusive fuldkorn i produkter. Et højere indtag vil formentlig gavne yderligere. Dette er både godt for kroppen og miljøet.
 • Grøntsager, frugter og bær: Indtag grøntsager, frugter og bær svarende til 500-800 gram eller mere om dagen af forskellige sorter.
 • Kartofler: Kan være en del af en sund og miljøvenlig kost. Det anbefales, at kartofler indgår som en væsentlig del af det almindelige kostmønster - både kogte og bagte kartofler tilberedt med lavt indhold af salt. Indtag af friturestegte kartofler bør begrænses.
 • Bælgfrugter: Bør indgå som en væsentlig del af det almindelige kostmønster i de nordiske og baltiske lande.
 • Nødder og frø: Indtag 20-30 gram om dagen.
 • Fisk: Indtag fisk fra bæredygtigt forvaltede bestande. Det anbefales at spise 300-450 gram fisk om ugen, hvoraf mindst 200 gram bør være fed fisk. Dette er både godt for kroppen og miljøet.
 • Rødt kød: Reducer indtaget af sundheds- og miljømæssige årsager. Anbefalingen lyder på maksimalt 350 gram om ugen. Af miljømæssige årsager bør indtaget være "betydeligt lavere" end 350 gram om ugen.
 • Hvidt kød: Indtaget af hvidt kød - fjerkræ - bør også være lavere på grund af miljøet. Det anbefales, at indtaget bør være så lavt som muligt
 • Mælk og mejeriprodukter: Moderat indtag af fedtfattig mælk anbefales. Indtag 350-500 milliliter fedtfattig mælk og mejeriprodukter om dagen.
 • Æg: Moderat indtag af æg kan være en del af en sund og miljøvenlig kost.
 • Fedtstoffer og olier: Moderat indtag anbefales på grund af næringsstofferne og en lav miljømæssig påvirkning. Indtag minimum 25 gram vegetabilsk olie om dagen. Begræns brug af smør og tropiske olier.
 • Slik: Begræns forbrug af slik og andre sukkerholdige fødevarer.
 • Frugtjuice: Lavt til moderat indtag af frugtjuice kan være en del af en sund kost. Børns indtag bør begrænses.
 • Alkohol: Alkohol bør undgås, da der ikke kan vurderes en tærskel for et sikkert niveau af indtag. Hvis det indtages, bør det være i små mængder. En total afholdenhed anbefales til børn, unge og gravide.

Kilde: De nordiske næringsstofanbefalinger 2023.

Godt for kloden

Det er første gang siden 2012, at de nordiske næringsstofanbefalinger bliver opdateret. Det er den sjette udgave af anbefalingerne.

Ligesom tidligere beskriver de, hvilken mængde af vitaminer og mineraler, fedtstoffer og kulhydrater kroppen skal bruge for at have det godt.

Men elementet om, hvad der er godt for kloden, fylder også en hel del.

I anbefalingerne lyder det, at indtaget af rødt kød bør være betydeligt lavere end 350 gram om ugen af miljømæssige årsager.

Desuden understreges det, at man ikke bare bør erstatte det røde kød med eksempelvis kylling.

- Reduktion af rødt kød bør ikke resultere i en stigning i forbruget af hvidt kød (fjerkræ). For at minimere miljøpåvirkning bør kødforbruget erstattes af vegetabilske fødevarer såsom bælgfrugter og fisk fra bæredygtigt forvaltede bestande, lyder det.

Udover de klare anbefalinger, der gavner kloden, indgår der klare anbefalinger for en bedre sundhed.

Fem års arbejde

Blandt andet anbefales det at begrænse indtaget af slik og andre sukkerholdige fødevarer. Alkohol bør undgås, da det ikke er muligt at vurdere, hvad et "sikkert niveau af indtag" vil være.

Afstemning

Tænker du på miljøet og klimaet, når du køber mad?

Hvis det indtages, bør det være i små mængder. Børn, unge og gravide rådes dog til total afholdenhed.

I fire årtier har rapporten fungeret som grundlag for nationale kostråd i Norden og de baltiske lande.

De anbefalinger, som lanceres tirsdag, er resultatet af fem års arbejde udført af cirka 400 nordiske og internationale forskere, som har gransket tusindvis af forskningsstudier.

- I tidligere publikationer har det handlet om ernæringsanbefalinger. Altså om blandt andet vitaminer og mineraler. Du ved, gængs ernæring.

- Det banebrydende her er, at bestillingen fra ministrene tilbage i 2018 var, at vi gerne vil have miljøaspektet med i den kommende rapportering. Det er jo indlysende, at vores madindtag også har en effekt på miljøet, siger Karen Ellemann.

De danske kostråd blev senest opdateret i 2021. Kostrådene, som havde overskriften "De officielle kostråd - godt for sundhed og klima", indeholder fokus på at mindske klimabelastningen gennem den mad, man spiser.

To af rådene lyder: "Spis planterigt, varieret og ikke for meget" og "Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk".

De seneste danske kostråd indeholder altså allerede en stor del af de anbefalinger, som de nordiske kostråd inkluderer i den nye opdatering.