Nyt studie afliver myte om 10.000 skridt om dagen

Lidt fysisk aktivitet kan have stor effekt pĂĄ helbredet, siger motionsrĂĄdgiver.

10.000 skridt om dagen bliver med jævne mellemrum nævnt som det magiske tal, hvis man vil holde sig sund.

Men et nyt studie viser, at du kan nøjes med langt færre skridt og stadig opnå flere sundhedsfordele.

Det er ikke antallet af skridt, der er altafgørende

Anne Kristine van der Zaag, Hjerteforeningens motionsrĂĄdgiver

Studiet er blevet offentliggjort i tidsskriftet European Journal of Preventive Cardiology og omtales blandt andet hos BBC og The Guardian.

Studiet viser, at man allerede nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme ved 2300 skridt om dagen.

Og hvis du går lidt længere – 4000 skridt om dagen – reducerer du risikoen for at dø ”for tidligt”.

Hver ekstra 1000 skridt ud over de 4000 skridt nedsætter risikoen for at dø for tidligt med 15 procent ifølge studiet.

Ingen magiske tal

Forskerne bag studiet understreger, at jo mere man går, jo flere sundhedsmæssige fordele er der.

Det er forskere fra det amerikanske Johns Hopkins University og Det Medicinske Universitet i Lodz i Polen, der stĂĄr bag studiet.

De har analyseret 17 studier med flere end 225.000 mennesker verden over. Deltagerne kom fra Australien, Japan, Norge, Spanien, Storbritannien og USA, skriver NBC News.

Forestillingen om, at 10.000 skridt er et magisk tal, er en sandhed med modifikationer. Det mener Hjerteforeningens motionsrĂĄdgiver og sygeplejerske Anne Kristine van der Zaag.

- Det er ikke antallet af skridt, der er altafgørende. Hvert skridt tæller, og jo mere du går, desto mere falder dødeligheden, indtil en vis grænse, viser undersøgelser. Men det vigtigste er at komme ud og gå – gerne hver dag, siger hun til TV 2.

Ifølge hende gavner det allerede at være lidt fysisk aktiv frem for slet ikke at være fysisk aktiv, og det kan have stor effekt på helbredet at bevæge sig med gåture.

Gang sænker blodtrykket, øger kalorieforbrændingen og forebygger forhøjet kolesterol, forklarer Anne Kristine van der Zaag.

- Det kan ogsĂĄ forbedre den mentale sundhed, og man fĂĄr mere energi i hverdagen og sover bedre, siger hun.

- Tænk bevægelse ind

Ifølge motionsrådgiveren kan man hurtigt forbedre sit daglige antal af skridt ved at tænke bevægelse ind i løbet af dagen.

Det kan blandt andet være ved at gå hen til en kollega i stedet for at skrive vedkommende en mail, gå hen og handle i stedet for at tage bilen eller gå en tur med en ven i stedet for at mødes på en café, siger hun.

Derudover nævner Anne Kristine van der Zaag, at hvis man vil leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger til fysisk aktivitet, er det vigtigt også at lave kredsløbstræning og dyrke styrketræning.

Det er langtfra første gang, at studier afprøver tesen om, at 10.000 skridt om dagen er den ideelle sundhedsmilepæl.

I 2021 viste et studie, at 7000 skridt om dagen var nok for at mindske risikoen for at dø tidligt.

I 2019 viste et andet studie med 17.000 kvinder, at de kvinder, der i gennemsnit gik 4400 skridt om dagen, havde en signifikant lavere dødelighedsprocent sammenlignet med dem, der gennemsnitligt kun gik 2700 skridt om dagen.

Derudover viste studiet, at effekten af antal skridt begyndte at stagnere omkring de gennemsnitlige 7500 skridt om dagen.